keskiviikkona, maaliskuuta 16, 2005
Tietoturva-ammattilaiset kokoontuvat jälleen Ouluun
Oulun yliopistossa järjestetään 30.3 - 7.4.2005 kuudes kansainvälinen tietoturvaseminaari IPICS 2005 (European Intensive Programme on Information and Communication Technologies Security). IPICS-seminaarissa (talvikoulussa) on mukana osanottajia kaikkiaan 11 eri yliopistosta Australiasta, Belgiasta, Englannista, Irlannista, Itävallasta, Kreikasta, Saksasta ja Suomesta. Mukana on puhujia myös IT-alan yrityksistä. Tilaisuus on todella merkittävä säännölliseksi muodostunut tietoturvallisuustapahtuma Suomessa. Seminaarissa kohtaavat tietoturva-ammattilaiset ja tärkeimmät alan opettajat sekä tutkijat. Tietoturvallisuuden eri osa-alueisiin pureudutaan päivittäin eri asiantuntijoiden näkemysten kautta. Luentoja on päivittäin kahdeksan tuntia englanniksi. Kansainvälisten huippuasiantuntijoiden vierailu on myös merkittävä tilaisuus oululaisille tutkijoille ja tietoturvallisuuden opiskelijoille. Yhtenä tavoitteena onkin saada opiskelijoille, nuorille tutkijoille ja tuleville tietoturvan ammattilaisille tuntumaa kansainväliseen ympäristöön ja yhteistyöhön sekä suoria kontakteja ulkomaisiin alan ammattilaisiin. Tilaisuuden puheenjohtajina toimivat Jorma Kajava, Gerald Quirchmayr and Juha Röning.
IPICS järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Kesäisin pidettävien seminaarien (kesäkoulujen) pitopaikat vaihtuvat, mutta talvisin tapahtuma pidetään Oulussa. Tämän vuotisen tapahtuman järjestelyistä vastaavat Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitos, sähkö- ja tietotekniikan osasto sekä kansainvälisten asioiden yksikkö. Mukana yhteistyökumppaneina ovat myös Computer Associates, EU-ohjelma Information Society Technologies, IFIP TC-11.1 &TC- 8.5, Infotech Oulu, Pohjankilta ja Puolustusvoimat.
Seminaarin luentoaiheita ovat:
- Tietoturvallisuuden tutkimus EU:n IST (Information Society Technologies) –ohjelmassa
- Mobiilin tietoliikenteen tietoturvallisuuden standardointi
- Langattomien IP-verkkojen tietoturvallisuustutkimus
- Verkkojen turvallisuuden hallinta ja verkonhallinnan turvallisuus
- Salausteoria ja -tekniikka
- Tiedostoturvallisuus
- Tietotekniikan käyttö rikostapauksissa (Forensic Computing)
- Biometrinen tunnistaminen
- Yksityisyyden suojaaminen
- Hallinnon sähköiset palvelut (e-Government)
- Puolustusvoimien tietopohjaiset operaatiot
- Tietoturvallisuuden hallinta organisaatioissa
- Tietoturvallisuuden integrointi organisaation johtamiseen prosessimaisesti ja laadunhallinnan keinoja hyödyntämällä
- Tietoturvallisuuden mittaaminen organisaatioissa
- Uhat ja riskien hallinta
- Liiketoiminnan jatkuvuuden hallinta
- Tietoturvallisuus heterogeeniisissa järjestelmissä (V2V virtualisointi)
- Tietoturvallisuuden hallinnan uudet haasteet
Käsiteltävät aiheet osoittavat, miten laaja-alainen tietoturvallisuuden alue on ja miten paljon siihen sisältyy erilaisia tutkimus- ja kehittämiskohteita. Seminaariohjelma tuo myös esille, miten aihetta käsitellään tänään arvostettujen yliopistojen koulutus- ja tutkimusohjelmissa. Kriittinen tarkastelu myös paljastaa aiheen käsittelyn pirstaloituneisuuden. Suuri kysymys tuleekin vastaan, miten tällaiseen kompleksiseen mutta tärkeään aihealueeseen voitaisiin saada kokonaisvaltainen hahmottuminen käytännön tarpeita varten organisaatioissa ja myös kansallisella tasolla.
Yksityiskohtaisia tietoja IPICS-tapahtumista voi saadaJorma Kajavalta ( jorma.kajava@oulu.fi ), joka on antanut vuosien aikana merkittävän sekä asiantuntevan ja persoonallisen panoksen näiden Oulun talvikoulutapahtumien toteutumiseksi.
Tämän blogin aineistojen
käyttöoikeutta koskee
Creative Commons
lähde mainittava 3.0 -lisenssi.
Lähetä kommentti