sunnuntai, lokakuuta 15, 2006
Toimiminen verkostossa
Tämä blogi on erityisesti Pohjois-Suomen tietoturvallisuusverkoston toimintaa tarkasteleva foorumi. Verkostomme asia-aiheena on tietoturvallisuus ymmärrettynä laajasti, mutta mitä se sitten tarkoittaa, että toimimme verkostona. Myös tietoturvallisuusverkosto toimii yleisten verkostoperiaatteiden mukaisesti.
Johtaminen verkostossa palautuu verkoston kunkin yksittäisen toimijan (organisaation tai yksilön) omaksi sisäiseksi johtamiseksi. Mikä vaikutus tällä sitten on koko verkoston rakenteeseen ja toimintaan, riippuu erityisesti voimasuhteista ja kommunikoinnin tehokkuudesta verkostotoimijoiden kesken. Valdis Krebs on määritellyt toimijan verkostossa vaikuttamista kuvaavia tunnussuureita:
- Aktiivisuus (activity)= tehokas toimiminen verkossa
- Pääsy (access) = pääsy verkoston resursseihin
- Tavoittavuus (reach)= vaikutusulottuvuus, kytkeytymiskyky toisiin toimijoihin ja sen nopeus
- Ohjaus (control) = ohjausvoima verkoston resursseihin
- Valta (power) = vaikutusvalta saada asiat tehdyksi
Yleisesti arvostetuissa yritystoimintaa koskevissa verkostotutkimuksissa ja kehityshankkeissa tarkastellaan pääasiallisesti esim. tiettyjen vahvojen yritysten tai muiden organisaatioiden ympärille luotuja toimittaja-, asiakas- tai partneriverkostoja. Näissä myös normaalisti tuodaan esille yhteisiä arvoja, strategioita ja kehitysohjelmia. Tällaiset verkostot ovat kuitenkin verkostomielessä hyvin erikoistapauksia tai suorastaan surkastuneita, ja ne voidaan nähdä monesti yritysten ulkoistettuina jatkeina tai suorastaan ”orjaverkostoina”. Helposti tulee mieleen, että bisnesmielessä hyödyllisintä olisi paradoksaalinen tilanne, missä toimijat tietoisesti hyödyntävät verkostoissaan sekä tiettyä systemaattisuutta että ”verkostovallattomuutta”. Ja sitä paitsi tämähän juuri vastaakin luonnollisia realiteetteja ympärillämme. Paitsi että miten tietoisia olemme asian suhteen?
Tämän blogin aineistojen
käyttöoikeutta koskee
Creative Commons
lähde mainittava 3.0 -lisenssi.
Lähetä kommentti